Designer brænde ovne til stuen

brug af briketter i brændeovnEn brændeovn er ikke bare en brænde ovn, der er ret stor forskel på dem. Ikke kun hvordan de fungerer, men også når vi taler design og stil. Miljø er også gået hen og blevet en meget vigtig faktor inden for dette område, da brændeovne står for omkring 40% af den samlede dioxin udledning i Danmark. Den skal også gerne kunne brænde både ovntørret træ, billig briketter og kvalitets træpiller.
Når mange af os skal ud og købe en ny brændeovn, så er det især disse her faktorer som spiller mest ind i vores beslutning.

  • Design – Hvordan ser selve brændeovnen ud
  • Opvarmnings areal – Hvor stort et område den kan opvarme
  • Miljø – Hvor miljø venlig er den, og i hvor stor grad fjerner den de skadelige partikler
  • Økonomi – Hvad koster den

Hvis vi starter med at tage et dybere kig på disse 4 punkter.

Designet på din brændeovn

briketter på tilbud og billige bæresele til babyFor nogle er det vigtigste at ens brændeovn er stor nok til at kunne tage 2-3 stykker brænde eller 4 træ briketter. Men der er stadig flere og flere af os, som efterhånden mere går op i hvordan en sådan brænde ovn passer ind i vores stue (eller hvor den nu engang skulle være placeret). Her er designet på ovnen vigtig, og den skal gerne passe ind på samme måde som en pæn designer stol eller et B&O fjernsyn. Det er ikke længere blot et praktisk stykke metal til at opvarme ens hjem, det er stykke funktionelt design, på højde med alt andet i ens stue.

Opvarmning

Selvom selve designet på ens brænde ovn er vigtigt, så er det bestemt ikke ligegyldigt hvor stort et område ovnen kan varme op. Der er her stor forskel på om det er en 20m2 stue den skal opvarme eller 60m2 under etage af et hus. Hvor meget kapacitet en brændeovn har svinger meget alt efter hvilken model det er. Derfor gælder det om at finde en model, som passer lige præcis til det areal man ønsker den skal kunne opvarme. De fleste brændeovne passer fint i størrelse til både briketter og almindeligt brænde. Dog er der forskel på hvor meget der kan være i dem.

Reklame:
Hvorfor bruge en bæresele som forældre? Er bæreseler virkelige så gode som mange siger eller er det bare spild af penge at købe en bæresele?
Læs mere om dette her på Er bæreseler værd at købe?

Miljøet

designer brænde ovn eller bæreselerDet er bestemt ikke ligegyldig hvilken brændeovn man bruger, når det kommer til miljø. Mange af de ældre modeller forurener temmelig kraftigt og sender masser af skadelige partikler om f.eks. dioxiner ud i luften, sammen med røgen. Jo renere en forbrænding er, jo mindre forurener den. Det kan du f.eks. selv se på røget der kommer ud af skorstenen, den skal nemlig helst være helt lys. Mange af de nyrer svanemærket brændeovne, fjerner helt op til 80% flere af de skadelige partikler, så dette er bestemt også en vigtig faktor man bør have med i sine beslutninger, når man skal ud og købe ny brændeovn.

Pris

Prisen er altid en vigtig faktor når vi skal ud og købe noget. Dette gælder selvfølgelig også for brændeovne, her svinger prisen gerne fra et par tusinde kroner til langt over 40.000 kroner for af de større og mere smarte modeller. F.eks. koster en Hwam 7180m omkring 37.500 kroner mens du i Bauhaus, kan købe en standard sort brændeovn til 2.000 kroner. Ofte skal man dog op i omkring 10.000 hvis man går efter en smart designer brænde ovn til stuen, og med masser af funktionalitet.